Books to change your mindset: Προτάσεις βιβλίων για να κάνεις φέτος την αλλαγή!

«Υπάρχει μόνο ένα σημείο στο σύμπαν που μπορείς να είσαι σίγουρος ότι μπορείς να βελτιώσεις, και αυτό είναι ο ίδιος σου ο εαυτός», είπε κάποτε ο Άγγλος συγγραφέας Άλντους Χάξλεϋ .

Πολλές οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων αυτοβελτίωσης και εμείς ψάξαμε και σου προτείνουμε 7 βιβλία που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τους στόχους πραγματικότητα. Όποιοι και αν είναι αυτοί!

Books of change #1: Flip it!

«Omdenken» είναι η ολλανδική τέχνη της Ανατρεπτικής Σκέψης, και ουσιαστικά σημαίνει να μετατρέπεις ένα πρόβλημα σε ευκαιρία. Το βιβλίο «Flip it» μάς δείχνει τι πρέπει να κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε εμπόδια σε διάφορες καταστάσεις, είτε είναι στη δουλειά είτε στο σπίτι με τα παιδιά είτε στον ελεύθερο χρόνο μας. Το «Omdenken» είναι μια μέθοδος που μας διδάσκει πώς να λύνουμε τα προβλήματα, αλλά και πώς να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Βήμα προς βήμα, μαθαίνουμε πώς να αντιμετωπίζουμε καθετί με εποικοδομητικό τρόπο.

Ο Berthold Gunster παρουσιάζει μια σειρά από δεκαπέντε στρατηγικές που θα μετατοπίσουν τη σκέψη σας, οδηγώντας σας από τους περιορισμούς και τους φόβους στα ενδεχόμενα και τις ευκαιρίες. Από την αναταραχή (φέρε τα πάνω κάτω) στην επίδειξη (τόνισε αυτό που επιθυμείς να κρύψεις), και από την ενσωμάτωση (κάνε τον εχθρό σου φίλο) στην ενίσχυση των δυνατών σου σημείων (εστίασε σε αυτό που δουλεύει, και κάνε περισσότερα πράματα σαν αυτό), οι στρατηγικές και τα παραδείγματα του Gunster θα σας βοηθήσουν να προσεγγίσετε ακόμα και τα πιο δύσκολα ζητήματα στη δουλειά και στο σπίτι και να δράσετε με έναν νέο τρόπο.

Books of change #2: Outlive

Στα τριάντα πέντε του ο ειδικός της μακροζωίας Dr. Peter Attia ήταν κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων που είχε διασχίσει θαλάσσια περάσματα όπως το Κανάλι της Καταλίνα. Όμως εντελώς ανέλπιστα θα διαπίστωνε ότι δεν είναι υγιής και ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να πεθάνει πρόωρα από καρδιοπάθεια. Η εμπειρία αυτή τον έκανε να αναζητήσει τα μυστικά της μακροζωίας: πώς και γιατί πεθαίνουμε και πώς μπορούμε να καθυστερήσουμε ή και να αποτρέψουμε τις χρόνιες παθήσεις που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, η νόσος του Alzheimer και ο διαβήτης τύπου 2.

Σε αυτό το ριζοσπαστικό μανιφέστο μακροζωίας και ευζωίας ο Dr. Attia εξηγεί πώς το ταξίδι του τον έκανε να αναθεωρήσει την προσέγγισή του στην ιατρική και την περίθαλψη. Παρά τις επιτυχίες της η συμβατική ιατρική δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο στην καταπολέμηση των ασθενειών της γήρανσης. Συχνά οι θεραπευτικές παρεμβάσεις γίνονται πολύ αργά για να έχουν αποτέλεσμα, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής εις βάρος της διάρκειας υγείας, δηλαδή της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Ο Dr. Attia πιστεύει ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε αυτό το παρωχημένο πλαίσιο εργασίας με μία εξατομικευμένη, προ-ενεργή στρατηγική μακροζωίας όπου ενεργούμε τώρα, αντί να περιμένουμε την εμφάνιση των παθήσεων. Δεν πρόκειται για «biohacking», αλλά για μία στρατηγική, επιστημονική προσέγγιση στην επέκταση της διάρκειας ζωής που ταυτόχρονα βελτιώνει τη σωματική, γνωστική και συναισθηματική υγεία. Στόχος του Dr. Attia δεν είναι να σας πει τι να κάνετε αλλά να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να σκέφτεστε μακροπρόθεσμα την υγεία ώστε να δημιουργήσετε το καλύτερο πλάνο μακροζωίας για εσάς.

Η διάρκεια ζωής και υγείας είναι πολύ πιο εύπλαστες από ό,τι πιστεύουμε. Τώρα είναι δυνατόν να χαράξετε μια νέα καμπύλη ζωής που θα σας επιτρέψει να ξεπεράσετε τις προσδοκίες σας και θα κάνει κάθε δεκαετία καλύτερη από την προηγούμενη.

Books of change #3: Show Up

«Στη ζωή υπάρχουν μόνο δύο ρόλοι: είτε είσαι ηθοποιός είτε είσαι θεατής. Ποιος θα προτιμούσες να είσαι; Θέλεις να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο, να ερωτευτείς, να γράψεις ένα βιβλίο, να ξεκινήσεις μια επιχείρηση, να παίξεις μουσική ή να ζωγραφίσεις ένα έργο τέχνης; Τότε πρέπει να παίξεις, και η υποκριτική δεν μπορεί να λάβει χώρα από τον καναπέ».

Ο Γιώργος Κριτσόβας στο βιβλίο «Show Up» , έχοντας πολυετή εμπειρία στον χώρο της εκπαίδευσης νέων στελεχών, μέσα από βιωματικές καταγραφές και εκφράζοντας τις δικές του προσωπικές ανησυχίες, σκέψεις και παροτρύνσεις, μας παίρνει από το χέρι και μας δείχνει τον τρόπο να κυνηγήσουμε τα δικά μας όνειρα, να αντλήσουμε δύναμη από το θησαυροφυλάκιο των ικανοτήτων μας, και να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, απολαμβάνοντας τη ζωή στο έπακρο.

Books of change #4: Νέοι για πάντα – Μυστικά υγείας και μακροζωϊας

Στο ΝΕΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ο δρ Μαρκ Χάιμαν μας θέτει την πρόκληση να σκεφτούμε ξανά τη βιολογία, την υγεία και τη διαδικασία της γήρανσης. Προκειμένου να αποκαλύψει τα μυστικά της μακροβιότητας, διερευνά τα βιολογικά ορόσημα της γήρανσης, τις αιτίες και τις επιπτώσεις τους – κι ύστερα μας δείχνει πώς να τα ξεπεράσουμε με απλές συμβουλές που αφορούν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής οδηγώντας μας στη μακροζωία.
Σε αυτό το βιβλίο θα μάθουμε:

Πώς να ενεργοποιήσουμε τους διακόπτες της μακροζωίας στο σώμα μας
Πώς να μειώσουμε τη φλεγμονή και ενισχύσουμε την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος
Πώς να γυμναζόμαστε, να κοιμόμαστε και να αποφορτιζόμαστε για να γεράσουμε με υγεία
Πώς να τρώμε ώστε να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα

Καθώς περιλαμβάνει δεκάδες συμβουλές και στρατηγικές βασισμένες σε επιστημονικά ευρήματα, το ΝΕΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ είναι ένας επαναστατικός πρακτικός οδηγός για να βρείτε αλλά και για να διατηρήσετε την υγεία σας – σε όλη σας τη ζωή.

Books of change #5: Έτσι βάζεις όρια

ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ ΤΩΝ NEW YORK TIMES

Κανείς δεν θα μαντέψει τα όριά σου,
εσύ θα τα θέσεις και θα απαιτήσεις να τα σεβαστούν.

Τα όρια δεν λένε στους άλλους τι να κάνουν,
τους λένε όμως τι θα κάνεις εσύ.

Το βιβλίο «Έτσι βάζεις όρια» είναι ένας πρακτικός οδηγός με περισσότερα από 130 σενάρια για να βρεις τα λόγια και τις τεχνικές ώστε να θέσεις όρια στις σχέσεις σου: με αφεντικά και συναδέλφους, συντρόφους, συγγενείς, φίλους, γείτονες, αγνώστους και τον εαυτό σου.

Το απαραίτητο βιβλίο για να πάψεις να δικαιολογείς και να απολογείσαι, αλλά επιτέλους να κερδίσεις μια ζωή πιο υγιή και ελεύθερη. Χάρη στις διασκεδαστικές ιστορίες και την εμπειρία της συγγραφέα Melissa Urban, θα καταφέρεις να αναγνωρίσεις τις ανάγκες σου, να βρίσκεις τις σωστές λέξεις για να επικοινωνήσεις αλλά και τα εφόδια για να μεταμορφώσεις τις σχέσεις σου και την αυτοεκτίμησή σου.

Books of change #6: Ανάμεσα σε βαμπίρ – Πώς θα απαλλαγούμε από όσους και όσα μάς κλέβουν την ενέργεια

Υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή σου που σε αφήνουν στεγνό, άδειο και εξουθενωμένο. Είκοσι λεπτά δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους φαντάζουν σαν να έχεις τρέξει μόλις σε μαραθώνιο. Απαιτούν απεριόριστο χρόνο, συναισθηματική υποστήριξη, προσοχή ή επιβεβαίωση. Τρέμεις να αλληλεπιδράσεις μαζί τους, αλλά δεν ξέρεις πώς να αλλάξεις τη δυναμική.

Έχεις να αντιμετωπίσεις ένα αληθινό βαμπίρ. Ο Δράκουλας δεν πιάνει μία μπροστά στις πανταχού παρούσες κοινωνικές μαύρες τρύπες που σου ρουφάνε χρόνο, ενέργεια, προσοχή, συναίσθημα χωρίς να δίνουν κάτι πίσω, και σε εξαντλούν τόσο πολύ, ώστε δεν μπορείς ούτε να διαμαρτυρηθείς.

Τα ενεργειακά βαμπίρ μπορεί να είναι άνθρωποι, καταστάσεις ή ακόμα και η ίδια σου η στάση απέναντι στα πράγματα. Στο βιβλίο Ανάμεσα σε βαμπίρ, ο διεθνώς επιτυχημένος συγγραφέας Thomas Erikson εντοπίζει τους διαφορετικούς τύπους ενεργειακών βαμπίρ και προσφέρει πρακτικά εργαλεία, ψυχαγωγικές αυτοαξιολογήσεις και ιστορίες με τις οποίες μπορείς να συσχετιστείς, προκειμένου να αναμετρηθείς με αυτά τα βαμπίρ.

Books of change #7: Ό,τι μας έχει σημαδέψει: Πώς να ξεφύγουμε από το δράμα στις οικογενειακές σχέσεις

Κάθε οικογένεια έχει μια ιστορία. Για κάποιους από εμάς, η οικογένειά μας είναι ένα συνεκτικό θεμέλιο που θρέφει την αυτοπεποίθησή μας και μας βοηθά να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις της ζωής. Για άλλους είναι μια πηγή πόνου, πληγών και εντάσεων και μπορεί να την αισθάνονται ως μακροχρόνιο βάρος.

Σε αυτόν τον οδηγό ενδυνάμωσης, η διακεκριμένη θεραπεύτρια και σύμβουλος σχέσεων Nedra Glover Tawwab μας προσφέρει απλές συμβουλές για να εντοπίζουμε τα δυσλειτουργικά οικογενειακά μοτίβα και να διαλέγουμε τον καλύτερο τρόπο να βγούμε από αυτά και να προχωρήσουμε στις ζωές μας.

Καλωσόρισε λοιπόν το 2024 με το δικό σου book of change και γίνε ο ίδιος η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο!

Καλή ανάγνωση!