Η συγγραφέας της παιδικής μας ηλικίας Ένιντ Μπλάιτον

Οι «Πέντε Φίλοι» , «Τα 5 λαγωνικά» , «Κολέγιο Σεν Κλερ» και οι «Μυστικοί Εφτά» και το μυαλό που τους γέννησε!

Οι περιπέτειες με πρωταγωνιστές παρέες παιδιών που καταφέρνουν πάντα να λύσουν τα μυστήρια που συναντούν στο δρόμο τους ξεπερνώντας με υποδειγματική ευστροφία όλα τα εμπόδια.

Ως συγγραφέας η επιτυχία της οποίας απλώνεται σε αρκετές ηλικιακές ομάδες, η Μπλάιτον είναι κυρίως γνωστή για τις περίφημες εφηβικές περιπέτειες των «Πέντε Φίλων» (21 βιβλία) , της σειράς «Τα 5 λαγωνικά» ( 9 βιβλία) , το «Κολέγιο Σεν Κλερ» (8 βιβλία) και των «Μυστικών Εφτά» (15 βιβλία), που όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν τιμήσει με μανία!

Παρά τη φήμη ωστόσο, τις 600 εκατομμύρια πωλήσεις και τη μετάφραση των βιβλίων της σε 90 και πλέον γλώσσες, η κριτική δεν έλειψε και έπεσε μάλιστα σαν πέλεκυς στο έργο της, κυρίως για τα ρατσιστικά και σεξιστικά θέματα που αντικατόπτριζαν βέβαια την εποχή της.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ένιντ Μπλάιτον γεννιέται στις 11 Αυγούστου 1897 στο Λονδίνο μέσα σε εργατική οικογένεια, ως το μεγαλύτερο από τα 3 παιδιά. Ο πατέρας σύντομα θα εγκαταλείψει τη φαμίλια και οι σχέσεις της μικρής με τη μητέρα της θα σκιάζονται έκτοτε από το γεγονός.

Το ταλέντο της Ένιντ στη συγγραφή θα λάμψει ήδη από πολύ νεαρή ηλικία, με τη μητέρα ωστόσο να μην εγκρίνει τις λογοτεχνικές της αναζητήσεις. Η ίδια ωστόσο θα αποκτήσει εμπιστοσύνη στις συγγραφικές της ικανότητες και θα αρχίσει να στέλνει τη δουλειά της σε πλήθος περιοδικών για δημοσίευση, με το πρώτο της ποίημα να βρίσκει τελικά τον δρόμο προς το κοινό μέσω του περιοδικού «Nash».

Ως παιδί, ήταν ιδιαίτερα λαμπρή τόσο στα μαθήματα όσο και στο πιάνο, μια καριέρα που εγκατέλειψε ωστόσο για να γίνει δασκάλα. Διδάσκοντας λοιπόν για 5 χρόνια σε σχολεία της Βρετανίας, συνεχίζει να γράφει μανιωδώς με το όνειρο να καταφέρει να εκδώσει κάτι κάποια στιγμή…

Το όνειρο έγινε όντως πραγματικότητα με το πρώτο της έργο, μια συλλογή παιδικών ποιημάτων («Child Whispers»), να εκδίδεται το 1922. Δύο χρόνια αργότερα, παντρεύεται τον Hugh Alexander Pollock, επιμελητή εκδόσεων στον οίκο που θα εκδώσει τελικά τα δύο επόμενα βιβλία της, με τον οποίο θα αποκτήσει τις δύο κόρες της (1931 και 1935).

Σε ηλικία 25 ετών, θα ζήσει μια σειρά από τραυματικά γεγονότα που θα σημαδέψουν τον εύθραυστο ψυχισμό της. Η ίδια αρχίζει να παρουσιάζει πλέον σημάδια ψυχικής αστάθειας. Διατηρεί αρκετές εξωσυζυγικές σχέσεις και το 1941 χωρίζει τελικά τον σύζυγό της για να παντρευτεί λίγο αργότερα (1943) τον λονδρέζο γιατρό Kenneth Fraser, έναν από τους παράνομους δεσμούς που διατηρούσε όσο ήταν παντρεμένη. Παρά τις ερωτικές περιπέτειες της εποχής ωστόσο, η ίδια θα παραμείνει πιστή στο δεύτερο στεφάνι της μέχρι τον θάνατό της το 1968.

Αυτή την εποχή η πένα της Μπλάιτον γεννά τους «Μυστικοί Εφτά» , μια σειρά από μυστηριώδεις περιπέτειες με πρωταφωνιστές εφτά παιδιά και ο σκύλος Σκάμπερ.

Μιά άλλη πετυχημένη σειρά της, «Τα 5 λαγωνικά» , μια σειρά με τα αδέλφια Μπέτι και Πιπ, Χάρι και Ντέζι και τον Φρέντι.
Την παρέα συμπληρώνει ο Μπάστερ, ο σκύλος τους όπου εξιχνιάζουν αστυνομικές υποθέσεις χωρίς να τους φοβίζει τίποτα……

Στην άλλη περίφημη σειρά της, «Κολέγιο Σεν Κλερ» , μια σειρά όπου οι δίδυμες Πατ και Ίζαμπελ Ο’Σάλιβαν ξεκινούν τη φοίτησή τους στο Σεν Κλερ όλο γκρίνια, αποφασισμένες να κάνουν την επανάστασή τους. Η ζωή όμως εκεί δεν είναι τόσο εύκολη όπως τη φαντάζονταν. Πολλά απρόοπτα θα συμβούν που θα τις βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν τις δικές τους αδυναμίες. Σιγά σιγά προσαρμόζονται, κάνουν φίλους και γίνονται δύο αξιαγάπητα κορίτσια.

Με τον θάνατο του συζύγου της το 1967, και η δική της υγεία άρχισε να φθίνει. Η ίδια φέρεται να έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και μεταφέρθηκε σε γηροκομείο για την καλύτερη φροντίδα της.

Η αγαπημένη συγγραφέας των παιδιών έφυγε από τη ζωή στις 28 Νοεμβρίου 1968, σε ηλικία 70 ετών, ως μια υπερεπιτυχημένη λογοτέχνις 600 και πλέον εκατομμυρίων αντιτύπων. Σήμερα, πολλές δεκαετίες μετά τον θάνατό της, ούτε η ίδια ούτε το έργο της έχουν ξεχαστεί, καθώς συνεχίζει να ψυχαγωγεί, να διδάσκει και να εμπνέει τα παιδιά της οικουμένης καλώντας τα να παρατηρήσουν, να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να μάθουν τελικά τον κόσμο…

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία είναι στο εδώ!

Μην χάσεις την ευκαιρία να αποκτήσεις βιβλία που θα ενθουσιάσουν το μικρό σου.