«Χαμένα Κορμιά»: Το βιβλίο που πρέπει να διαβάσεις πριν δεις το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου

Το «Poor Things» συναρπάζει κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο και εμείς ανακαλύπτουμε το βιβλίο που ενέπνευσε τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου!

«Οραματικό, περίτεχνο και εξωφρενικό!»: Με αυτά τα λόγια ο «Independent» υποδέχεται το βιβλίο πάνω στο οποίο βασίστηκε ο Γιώργος Λάνθιμος για την ταινία του «Poor Things»

Το υπέροχο μυθιστόρημα του Γκρέυ που ενέπνευσε την πολυβραβευμένη αριστουργηματική ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor Things» είναι μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, ένα ταξίδι αυτογνωσίας και χειραφέτησης, ξεκινάει ως εφιάλτης και καταλήγει πάλι ως εφιάλτης αντεστραμμένος όμως, διανύοντας σχεδόν όλο τον κόσμο, με επίκεντρο την ανθρώπινη φύση και την γυναίκα. Όλα αυτά με έναν σκηνοθέτη που δείχνει να γίνεται καλύτερος στο αποτέλεσμα με κάθε καινούργια ταινία του, με μία ομάδα που φέρνει όλο και κάτι πιο ενδιαφέρον στην τέχνη του σινεμά και που ικανοποιεί κάθε απαίτηση κριτικού, θεατή και ακαδημαικού ειδικού. Υποψήφιο ήδη για 7 Χρυσές Σφαίρες, πολλαπλά βραβεία από ενώσεις και τα Όσκαρ εν αναμονή.

Ένα σύγχρονο κλασικό μυθιστόρημα που θα λάτρευαν η Μαίρη Σέλλεϋ, ο Λιούις Κάρολ και ο Άρθουρ Κόναν Ντόυλ.

Alasdair Gray: Η αναγέννηση της σκωτσέζικης λογοτεχνίας

Όταν ο Alasdair James Gray -κεντρική φιγούρα των γραμμάτων και του σύγχρονου πολιτισμού της Σκωτίας- πέθανε πριν λίγα χρόνια, στις 29 Δεκεμβρίου του 2019 ο Guardian έγραψε στο σχετικό άρθρο του ότι ήταν ο «πατέρας της αναγέννησης της σκωτσέζικης λογοτεχνίας και τέχνης». Διαβάζοντας τα «Χαμένα Κορμιά», το πιο πολύπλευρα ευφυές ίσως έργο του, είναι εμφανές ότι η δημοσιογραφική αυτή αναφορά δεν ήταν καθόλου υπερβολική. Είναι επίσης εμφανές ότι το βιβλίο αυτό είναι σαν -με κάποιον μαγικό τρόπο στον οποίο ειδικεύονται οι συναντήσεις μεγάλων πνευμάτων- να έχει γραφτεί για να γίνει ταινία του Γιώργου Λάνθιμου.

Το βιβλίο «Χαμένα Κορμιά» πρωτοκυκλοφόρησε στην ελληνική μετάφραση του Δημήτρη Βαρδουλάκη με την πρωτότυπη εικονογράφηση του συγγραφέα από τις εκδόσεις Νεφέλη το 2001. Το βιβλίο επανακυκλοφορεί με τον πρωτότυπο τίτλο «Poor Things» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα