Πέθανε η Αμερικανίδα νομπελίστρια ποιήτρια Λουίζ Γκλικ

Η πολυβραβευμένη Αμερικανή ποιήτρια και δοκιμιογράφος Λουίζ Γκλικ έφυγε από τη ζωή στις 13 Οκτώβρη από καρκίνο, σε ηλικία 80 ετών.

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, η Λουίζ Γκλικ θεωρείται μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της αμερικανικής ποίησης. Είχε τιμηθεί το 2020 από τη Σουηδική Ακαδημία για «τη χαρακτηριστική ποιητική φωνή της» και είχε γίνει η 16η γυναίκα που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

«Η ποίηση της Λουίζ Γκλικ δίνει φωνή στην ακατάσβεστη δίψα μας για γνώσεις και για συνδέσεις σ’ έναν κόσμο που συχνά είναι λίγο μόνο αξιόπιστος. Το έργο της είναι αθάνατο», χαιρετίζει σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκδότης της, Τζόναθαν Γκαλάσι, του οίκου Farrar, Straus and Giroux.

Είχε τιμηθεί το 2020 από τη Σουηδική Ακαδημία για «τη χαρακτηριστική ποιητική φωνή της» και είχε γίνει η 16η γυναίκα που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της, Ο θρίαμβος του Αχιλλέα, δημοσιεύτηκε το 1985 από την Ecco Press και ανέδειξε τη δημιουργό του ως «μια από τις σημαντικότερες ποιήτριες της εποχής της». Στα ποιήματα της συλλογής, η Γκλικ μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις και την ταυτότητα, για τον θρήνο και τη μοναξιά, χρησιμοποιώντας σύμβολα από τα ομηρικά έπη και τα βιβλικά κείμενα.

Η Άγρια ίρις είναι ακόμα ένα μείζον έργο της, το οποίο κυκλοφόρησε το 1992 και τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ. Στο βιβλίο, τα άνθη ενός κήπου συνομιλούν με τον κηπουρό τους.

Στη ζωή της, η Γκλικ δίδαξε σε πολλά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων το Κολλέγιο Γκοντάρ, το Στάνφορντ και το Γέιλ.

Η Γκλικ είχε παντρευτεί δύο φορές, έχοντας πάρει διαζύγιο από αμφότερους τους συζύγους της. Είχε αποκτήσει έναν γιο, τον Νόα, με τον δεύτερο σύζυγό της.

«Βλέπουμε τον κόσμο μονάχα μια φορά, στην παιδική μας ηλικία. Όλα τα υπόλοιπα είναι αναμνήσεις», είχε γράψει κάποτε η Γκλικ.